Vitajte vo Fotma Alloy!
page_banner

správy

Vplyv prvkov nečistôt na ťažnosť zliatin volfrámu

Ťažnosť zliatiny volfrámu sa vzťahuje na schopnosť plastickej deformácie zliatinového materiálu predtým, ako sa roztrhne v dôsledku napätia.Je to kombinácia mechanických vlastností s podobnými koncepciami ťažnosti a ťažnosti a je ovplyvnená mnohými faktormi vrátane zloženia materiálu, pomeru surovín, výrobného procesu a metód dodatočnej úpravy.Nasleduje hlavne predstavenie vplyvu prímesových prvkov na ťažnosť volfrámových zliatin.

Nečistotné prvky v zliatinách volfrámu s vysokou hustotou zahŕňajú uhlík, vodík, kyslík, dusík, fosfor a síru.

Uhlíkový prvok: Všeobecne povedané, so zvyšujúcim sa obsahom uhlíka sa zvyšuje aj obsah fázy karbidu volfrámu v zliatine, čo môže zlepšiť tvrdosť a pevnosť zliatiny volfrámu, ale jej ťažnosť sa zníži.

Vodíkový prvok: Pri vysokých teplotách volfrám reaguje s vodíkovým prvkom za vzniku hydrogenovaného volfrámu, čo vedie k zníženiu ťažnosti zliatin volfrámu s vysokou hustotou a tento proces sa tiež stáva vodíkovým krehnutím.

Kyslíkový prvok: Vo všeobecnosti prítomnosť kyslíkového prvku zníži ťažnosť zliatin volfrámu s vysokou hustotou, hlavne preto, že kyslíkový prvok vytvorí s volfrámom stabilné oxidy, ktoré budú generovať koncentráciu napätia na hraniciach zŕn a vo vnútri zŕn.

Dusík: Prídavok dusíka môže zlepšiť pevnosť a tvrdosť zliatin volfrámu s vysokou špecifickou hmotnosťou, pretože tvorba tuhého roztoku medzi atómami dusíka a volfrámu povedie k deformácii a vystuženiu mriežky.Ak je však obsah dusíka príliš vysoký, deformácia mriežky a chemické reakcie môžu viesť k zvýšeniu krehkosti zliatiny, čím sa zníži jej ťažnosť.

Fosfor: Fosfor sa môže dostať do zliatin volfrámu s vysokou hustotou prostredníctvom fosfidových nečistôt v surovinách alebo znečistenia počas výrobného procesu.Jeho existencia môže viesť k krehnutiu hraníc zŕn, čím sa znižuje ťažnosť zliatiny.

Prvok síry: Prvok síry podporuje rast zŕn, čo následne ovplyvňuje mechanické vlastnosti a ťažnosť zliatin volfrámu.Okrem toho môže síra vytvárať aj krehké sulfidy na hraniciach zŕn a hrubých zrnách, čím sa ďalej znižuje ťažnosť a húževnatosť zliatiny.


Čas odoslania: 17. apríla 2023